Ajuntament de Suera

Rutes de senderisme

Suera – Font de Castro (per pista)

Iniciem el trajecte des del passeig des del passeig de Castro, pel camí asfaltat deixant a la dreta el pont de la CV- 205 cap a Ayodar i Fonts de Ayodar. Des dels primers metres del nostre trajecte ens acompanyarà en tot moment el Barranc de Castro, sempre vigilats pel castell de Mauz, situat a la part alta de la muntanya. Continuarem i a uns 700m trobem la indicació cap al camí vell a Castro i Castillo, però nosaltres continuem per la bifurcació a l'esquerra. A uns metres tornarem a albirar el Castell d'enfront de la nostra dreta, en uns pocs metres albirarem unes coves sota uns vells corrals abandonats, i mes endavant un Pont de Ferro, 300m més endavant trobarem a la nostra esquerra “El Refugi”, una curiosa construcció. Trobem les primeres carrasques i sureres i una imponent penya que sembla que, per la seva inclinació, desafiï la llei de la gravetat. En el nostre camí podem visitar la Font de la Bocamina, amagada a pocs metres del nostre camí entre àlbers i pins. L'aigua s'escolta córrer. Tornem a reprendre la ruta, el camí puja, distanciant-nos en altura del barranc, sempre a la nostra dreta i en adreça Oest. Al cap d'uns 500m arribem a la Font dels Ullals, les instal•lacions de la qual podem veure des de la nostra situació. Vista la Font tornem al nostre camí, aquest segueix per un paratge frondós. Nomes ens queda un quilòmetre i arribarem a la Font de Castro, paratge situat a 415m d'altitud aquesta perfectament equipat per a passar un agradable dia de forest. És el lloc perfecte per a un bon esmorzar i refrescar-se. Sempre respectant l'entorn i les instal•lacions.

foto

Suera – Suera Alta - Font de Castro (pel camí vell)

Des del passeig de Castro situat al passar el poble deixant a la dreta el pont de la CV- 205 cap a Ayodar i Fonts de Ayodar. En uns 700m trobem la senyalització cap al Castell de Mauz, vam prendre aquesta bifurcació a la dreta i vam creuar al barranc a uns 300m continuant pel camí empedrat i a l'esquerra per la senda. En poc temps arribarem a la bifurcació senyalitzada, on anem a prendre el camí vell cap a la font de Castro. Deixarem el desviament a la dreta i seguirem recte, sempre vigilats pel castell de Mauz a la part alta de la muntanya. En un quilòmetre trobarem una petita senda a la dreta que es enfila a l'alt de la muntanya, ella ens dugués al despoblat de Suera Alta d'origen medieval. Des de Suera Alta descendim buscant el barranc on en uns minuts trobarem una bassa a la nostra esquerra. Recorreguts dos quilòmetres trobarem altra bassa que ens indiqués que estem arribant a la “Font de Castro” a uns 200m La Font de Castro a 417m d'altura és una de les més preuades fonts de la nostra localitat, amb les seves 16 canelles, i la gran quantitat i qualitat de les seves aigües.

Font de Castro – Font de l´Avellaner – Mas de la Campana (pel camí vell)

Seguint des de la Font de Castro, continuem el nostre camí, en la primera corba trobem la senyalització cap al Castell de Mauz i el camí vell a Suera, però nosaltres continuem corba dalt cap a les Fonts de Pedralba. Passem pel salt de la Núvia, tot recobert de pedra en una corba del camí, conta la llegenda que la filla del rei Moro que vivia en el Castell de Mauz estava enamorada d'un noi cristià, i davant les ganes del seu pare de casar-la amb un pretendent moro la noia es va tirar pel penya-segat. fotoPensant en les llegendes pugem costera amunt, amb una naturalesa que ens endinsa en els paratges del Parc Natural. En 2 km apleguem a un desviament a l'esquerra cap a la Font de l´Avellaner que esta situada a 515m d'altitud. És una veritable meravella endinsar-se en un entorn envoltat de naturalesa, amb les seves aigües cristal•lines que brollen d'entre les roques i la verda molsa. Continuem per la senda que ens mostra el camí, des de la font passem a veure diversos tolls d'aigua i una antiga bassa, tot això envoltat per una verda vegetació i del cant dels ocells. Un camí d'uns 800m fent zic-zac per la muntanya, fins a arribar a un antic corral on albirem al Mas de la Campana de Pedralba. A uns 630m del nivell del mar, una sèrie de casetes i corrals ens acompanyen, envoltats d'oliveres i ametllers, vigilats per una campana que va ser feta amb la punta d'una bomba que va arribar allí en la guerra civil. Podem continuar la nostra ruta seguint el camí cap amunt, encara que tenint en compte que haurem de retrocedir per a la nostra marxa cap al poble. Per a tornar a la nostra destinació, podem retrocedir pel camí pel qual hem vingut o tornar per la pista que baixa de la campana cap a Castro. Si anem per la pista trobarem en pocs metres la Font de la Teula, una font de petites dimensions però amb el constant fluir de les seves aigües refrescants. Tan sols tenir en compte que hem de desviar-nos cap a la dreta en un moment del camí, que veurem clarament. Passant per davant del desviament que vam prendre anteriorment per a endinsar en la Font del Avellaner, vam continuar cap a la Font de Castro.

Font de Castro – Font del Cantal

Des de la Font de Castro vam continuar el nostre camí deixant de costat la senyalització del Castell de Mauz i el Camí Vell a Suera. Corba dalt passem pel salt de la Núvia, continuant amb el camí passem per la Font del Cantal a uns 515m d'altitud, podem entrar a resfrescarnos amb les seves aigües cristal•lines. Seguint el camí trobem un desviament cap a l'esquerra que ens du a la Masia de la Campana, però nosaltres prenem adreça recta cap a la Font del Cantal. Ens trobarem amb la bassa de Castillo a uns 800m, abans d'arribar a la bassa trobem una petita senda cap amunt que deixa la bassa a la nostra dreta. Continuem per ella, encara que en principi sembla una senda complicada, mes endavant millora en tots els seus aspectes. A l'arribar a la font ens duem tota una sorpresa, doncs neix d'una enorme roca que ompli una bassa. Des d'aquí podem contemplar una vista de la Serra de Espadan de lo mes extensa possible. Per a tornar a la nostra destinació hauríem de retrocedir pel mateix camí pel qual ens hem endinsat.

Font de Castro – Castell de Mauz

Partim de la Font de Castro on trobem una senyalització que ens desvia cap al Castell. Tram que comença empinat, passant enfront d'una caseta on trobem una senyalització. Continuem per una senda que va guanyant altura, ens creuem amb un corral antic a uns 500m en uns 700m es bifurca la senda. La bifurcació de l'esquerra ens dugués al Corral d´Antoni, la Font de la Figuera, però nosaltres prendrem la bifurcació de la dreta, deixant un corral derruït a la nostra esquerra. Seguim la senda en constant pujada que ens mostra la roca sobre la qual es asenta el Castell a uns 560m d'altitud. Continuem amb el nostre ascens fins al Castell per la seva cara Nord, menyspreant un gran numero de desviaments marcats pels caminantes que volen fer mes curt el camí. fotoFinalment arribem al castell a 562m d'altitud, no ha estat un camí fàcil, però ho hem aconseguit, des d'aquí podrem observar un preciós paisatge típic de la Serra d´Espadá. Descobrim un antic aljub, és el màxim que podem arribar doncs l'estat precari del castell farà perillós la pujada mes amunt. Continuem el nostre camí ara de retorn, per una senda situada en la cara nord del pujol, fins a una petita esplanada de pins, situats a la dreta de per on veníem. El terreny és de pendent constant, nosaltres busquem el barranc. En 1 quilòmetre arribarem a uns corrals derruïts, continuem fins arribar a una sèquia que sortegem, arribant al poc a l'encreuament amb el Camí Vell, des d'on creuem el barranc i arribem a la carretera a Pedralba on prenem direcció cap a Suera.

Imatges: 
font-castro3.jpg
castell-mauz3.jpg
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal